Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  10:09 πμ
 
wm small
Κυριακή, 24 Ιουλίου 2016 18:02

Ας ξαναδημιουργήσουμε την Ευρώπη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οικονομολόγοι, καλλιτέχνες, συγγραφείς, φιλόσοφοι, πολιτικοί,επιχειρηματίες από όλη την Ευρώπη -ανάμεσα τους ο Έλληνας Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) Γιώργος Ντάσης- με αφορμή το BREXIT αναλαμβάνουν δράση με την Πρωτοβουλία “Ας Ξαναδημιουργήσουμε την Ευρώπη” και δημιουργούν τον Χάρτη Πορείας για μια Νέα Ευρωπαϊκή Αναγγέννηση. Καλούν όλους μας να ενστερνιστούμε την πρωτοβουλία και να ανοίξουμε το διάλογο για την Ευρώπη που θέλουμε.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο και το λινκ όπου μπορούμε να υπογράψουμε:

Σεβόμαστε απόλυτα την ψήφο των Βρετανών πολιτών, αν και αυτή τους η απόφαση μας λυπεί. Ωστόσο, θεωρούμε πως είναι πολύ σημαντικό να μην επιτρέψουμε στο Brexitνα ανακόψει την ενέργειά μας. Τουναντίον, μπορεί και πρέπει να βοηθήσει έτσι ώστε η ενέργειά μας να αναζωπυρωθεί. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να ξαναβρούν τον εαυτό τους και να σταθούν επάξια απέναντι στις σημαντικές συλλογικές προκλήσεις που ανακύπτουν.

Ήρθε λοιπόν η στιγμή για να επαναφέρουμε τις προτάσεις της Έκκλησηςτης 9ης Μαΐου που δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα σε δέκα χώρες της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης,μετά από πρωτοβουλία προσωπικοτήτων από ένα ευρύ φάσμα της κοινωνίας των πολιτών, του χώρου του πολιτισμού και της πολιτικής. Το κείμενο αυτό προτείνει ένα “Χάρτη Πορείας για μια Νέα Ευρωπαϊκή Αναγέννηση” που μπορεί να εφαρμοστεί ήδη από το επόμενο φθινόπωρο και που βασίζεται σε έξι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες:

Ενίσχυση της δημοκρατίας και προάσπιση του ευρωπαϊκού πολιτισμού,
Ένα νέο βήμα στον τομέα της ασφάλειας, της άμυνας και της προστασίας των Ευρωπαίων πολιτών,
Συντεταγμένη στρατηγική υποδοχής και ενσωμάτωσης των προσφύγων και, ενδεχομένως, προετοιμασία των συνθηκών επιστροφής τους σε βάθος χρόνου στις χώρες τους,
Μια νέα ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική βασισμένη στην αειφόρο ανάπτυξη απαλλαγμένη από τη χρήση άνθρακα, με στόχοτον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και τη μαζική δημιουργία θέσεων εργασίαςσε τοπικό επίπεδο,
Ολοκλήρωση της ευρωζώνης, έτσι ώστε να λειτουργεί αποτελεσματικά και να μην αποτελεί μηχανισμό αναπαραγωγής ανισοτήτων, καθώς και
Θέσπιση ενός προγράμματος «Έρασμος» για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το οποίο θα φέρει κοντά νέους που ανήκουν στην ίδια γενιά στην Ευρώπη.
Η απήχηση της Έκκλησής μας ήταν σημαντική. Απλοί πολίτες μας έτειναν χείρα βοηθείας, βουλευτές προτείνουν να χρησιμοποιηθείη έκκληση ως αφετηρία για την ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών επιθυμούν να τη θέσουν στον πυρήνα της προβληματικής τους, ενώ ορισμένοι αρχηγοί κρατών —μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας— μας κάλεσαν σε συνάντηση για να συζητήσουμε το θέμα.

Φιλοδοξία μας είναινα συμβάλουμε στη δημιουργία των συνθηκώνεκείνων που θα επιτρέψουν να αγκαλιάσουν ξανά οι Ευρωπαίοι πολίτεςτο ευρωπαϊκό εγχείρημα, σχεδιάζοντας από κοινού το μέλλον μας με στόχο το συνολικό συμφέρον. Ο φιλόδοξος αλλά και ρεαλιστικός Χάρτης Πορείας επικεντρώνεται στις ανάγκες και τις ανησυχίες των συμπολιτών μας. Εάν δεν εφαρμοστεί γρήγορα, θα επιταχυνθεί η αποξένωση των Ευρωπαίων πολιτών από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ενισχυθεί η απειλή της εκ των έσω κατάρρευσης της Ε.Ε. Μία άνευ προηγουμένου οπισθοδρόμηση απειλεί τις δημοκρατίες μας.

Σε έναν κόσμο γεμάτο από προκλήσεις γεωπολιτικές, ασφάλειας, μετανάστευσης, κλιματικών μεταβολώνκαι διεθνούς οικονομίας, είναι απαραίτητη μια ενωμένη, ισχυρή και αποτελεσματική Ευρώπη. Ως εγγυήτρια της εθνικής πολυμορφίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ως παράγοντας ενσωμάτωσης των μεταναστών, δημιουργίας θέσεων εργασίας, μείωσης των ανισοτήτων και επιρροής στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναδειχθεί σε μια μεγάλη δημοκρατική, οικονομική, πολιτισμική, και οικολογική δύναμη σε έναν κόσμο πολλαπλών πόλων, όπου σύντομα οι Ευρωπαίοι θα αποτελούν μόνο το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού.Αυτή είναι η προϋπόθεση για να μπορούν οι συμπολίτες μαςνα ατενίζουν και πάλι το μέλλον με εμπιστοσύνη.

Εδώ και μια δεκαετίαοι πολέμιοι του ευρωπαϊκού εγχειρήματος κυριαρχούν στον δημόσιο λόγο. Επικρίνουν γενικά και αφηρημένα την αδράνεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα ασφάλειας, εξωτερικής ή αμυντικής πολιτικής, αλλά αρνούνται να της δώσουν τα κατάλληλα μέσα δράσης. Ήρθε η ώρα να σπάσουμε αυτό το φαύλο κύκλο του παραλόγου! Ας δώσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις αρμοδιότητες που χρειάζεται για να μπορεί να δρα και να βελτιώνει σταθερά τη ζωή μας.

Έξι πρωτοβουλίες, έξι επείγουσες καταστάσεις. Φιλοδοξούμε επίσης να καταστήσουμε πιο αποτελεσματικά τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προτείνουμε να αναλάβει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρωτοβουλία γιαμια νέα ανοικτή και διαφανήΣυνθήκη που θα προκύψει μέσα από τον διάλογο με την κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η προσαρμογή των Συνθηκών στα διακυβεύματα της εποχής μας. Με αυτό λοιπόν τον τρόπο, θα υιοθετήσουμε μια νέα Συνθήκη που θα επιτρέψει σε όσες χώρες το επιθυμούν να προχωρήσουν μαζί.

Για να γίνει ο στόχος μας πράξη, χρειάζεται οι πολίτες των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενστερνιστούν την πρωτοβουλία μας. Νατη συζητήσουν, να την αμφισβητήσουν ή να τη συμπληρώσουν με δικές τους προτάσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ξαναγίνει υπόθεση όλων μας και όχι αυτών που αποσκοπούν στον αφανισμό της. Μόνο ένα τέτοιο κίνημα των πολιτών μπορεί να παροτρύνει τις κυβερνήσεις μας να αναλάβουν δράση. Καλούμε όσους συμμερίζονται αυτήν την πεποίθηση να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας! Ας ξεκινήσουμε τώρα όλοι μαζί έναν μεγάλο ευρωπαϊκό διάλογο γιατο ποιες είναι οι προσδοκίες μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι ώστε αυτή να να καταστεί ωφέλιμη για όλους μας!

Ενωθείτε μαζί μας και υπογράψτε το Χάρτη Πορείας εδώ: www.m9m.eu

Οι συνδημιουργοί του Χάρτη Πορείας για μια Νέα Ευρωπαϊκή Αναγέννηση είναι:

Guillaume Klossa (FR), συγγραφέας, ο εισάγων το Χάρτη, ιδρυτής της EuropaNova, πρώην Sherpa στην ομάδα προβληματισμού για το μέλλον της Ευρώπης (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο)

LászlóAndor (HU), οικονομολόγος, πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος

LionelBaier (CH), κινηματογραφιστής

MichelBarnier (FR), πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

MercedesBresso (IT), Ευρωβουλευτής, πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών

ElmarBrok (DE), Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

DanielCohn-Bendit (DE-FR), πρώην πρόεδρος της ομάδας «Πρασίνων», Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

PhilippedeBuck (BE), πρώην γενικός διευθυντής της BusinessEurope, μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής,

Georgios Dassis (GR), συνδικαλιστής, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

PaulDujardin (BE), Διευθύνων Σύμβουλος του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών (Bozar) στις Βρυξέλλες

JoschkaFischer (DE), πρώην υπουργός Εξωτερικών και Αντικαγκελάριος της Γερμανίας

CynthiaFleury (FR), φιλόσοφος

FelipeGonzález(ES), τέως πρωθυπουργός, πρώην πρόεδρος της ομάδας προβληματισμού για το μέλλον της Ευρώπης (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο)

DanutaHuebner (PL), πρώην Ευρωπαία Επίτροπος, πρόεδρος της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Catiuscia Marini (IT), Πρόεδρος της ομάδας σοσιαλιστών στην ΕπιτροπήΠεριφερειών, ΠρόεδροςτηςΠεριφέρειας τηςΟύμπρια

RobertMenasse (AT), συγγραφέας

Christophe Leclercq (FR), επιχειρηματίας στον κόσμο των μέσων ενημέρωσης και ιδρυτής της EurActiv

JoLeinen (DE), Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κινήματος, Ευρωβουλευτής

SofiOksanen (FIN), συγγραφέας

Maria João Rodrigues (PT), μέλος των ομάδων της Προεδρίας της ΕΕ, πρώην Υπουργός, Αντιπρόεδρος της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

RobertoSaviano (IT), συγγραφέας

Nicolas Schmit (LU), Υπουργός Εργασίας, Απασχόλησης και Μετανάστευσης του Λουξεμβούργου

GesineSchwan (DE), Πρόεδρος της πλατφόρμας Διακυβέρνησης Humboldt-Viadrina

PhilippevanParijs (BE), φιλόσοφος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Louvain (UCL) και το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Leuven (KUL) και πρώην επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ

KirstenvandenHul(NL), συγγραφέας και εκδότρια

DavidvanReybrouck (BE), συγγραφέας, ιδρυτής της συλλογικότητας Brussels Poetry και της συνόδου G1000 (Δημοκρατική πλατφόρμα για την καινοτομία)

PetreRoman (RO), τέως πρωθυπουργός της Ρουμανίας, πρώην Πρόεδρος της Γερουσίας

ClaudiaŢapardel (RO) Ευρωβουλευτής, Μέλος της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων

GuyVerhofstadt (BE), τέως πρωθυπουργός, πρόεδρος της Ομάδας ALDE, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

GuillaumeVicaire (FR), Διευθύνων Σύμβουλος της εκδοτικής ομάδας Editis

CédricVillani (FR), μαθηματικός, μετάλλιο Fields

SashaWaltz (DE), χορογράφος, χορεύτρια και ιδρυτής της εταιρείας χορού SashaWaltzand Guests.

πηγή: http://europepolis.com/

 

Διαβάστηκε 2843 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 24 Ιουλίου 2016 18:08
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.