Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  7:50 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016 14:01

Έτοιμες προτάσεις στην Ήπειρο για συνδέσεις με την Ιόνια Οδό και το Αγρίνιο ψάχνεται…

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η Αιτωλοακαρνανία, εγκλωβισμένη σε μια Περιφέρεια έκτρωμα και έχοντας διαχρονικά ένα πολιτικό προσωπικό στην πλειονότητά του πολύ κατώτερο των περιστάσεων και ανίκανο να υπερασπιστεί τίποτε άλλο εκτός των θώκων του, τις τελευταίες δεκαετίες χάνει συνεχώς κάθε ευκαιρία για υποδομές και ανάπτυξη.

Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Ηπείρου για σύνδεση της Ιόνιας οδού με τα Τζουμέρκα προχωρά. Πέρσι τέτοια εποχή είχε εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου. Αυτό το καλοκαίρι, έρχεται η πρόταση προς ένταξη του έργου με επίσημο τίτλο «Οδός σύνδεσης του ανισόπεδου κόμβου Τερόβου της Ιόνιας οδού με τη 2η επαρχιακή οδό Ιωαννίνων-Γέφυρα Πλάκας» στο νέο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) και συγκεκριμένα στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020». Σύμφωνα μεανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου, πρόκειται για σχεδόν καθολικά νέα χάραξη σε έναν άξονα με συνολικό μήκος 10 περίπου χλμ., με προϋπολογισμό 30,3 εκατ. ευρώ.

Τη σύγκριση με το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία, μπορεί να την κάνεις ο καθένας και τα συμπεράσματα είναι προφανή… Πριν 20 – 30 χρόνια η Ήπειρος ήταν η φτωχότερη περιφέρεια της Ελλάδας και της Ευρώπης και τα ορεινά της χωριά είχαν καρόδρομους. Σήμερα στην Ήπειρο δεν υπάρχει χωριό που να μην έχει άσφαλτο, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία και στα ορεινά του Θέρμου εναποθέτουμε τις ελπίδες μπας και γίνει κάτι από το Στρατό και την επανασυσταθείσα ΜΟΜΑ. Όσο για τη σύνταξη μελέτης για τη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, ψάχνουμε να δούμε ποιος θα κάνει την προμελέτη/μελέτη και θα καταναλώσουμε, ως φαίνεται, τα χρόνια του τρέχοντος ΕΣΠΑ στο να γίνουν οι μελέτες, τη στιγμή που η Περιφέρεια Ηπείρου έχει έτοιμη την πρόταση για να εντάξει τη σύνδεση των Τζουμέρκων με την Ιόνια Οδό. Και όχι μόνο αυτό, αλλά στην Ήπειρο ψάχνουν κάθε πιθανό περιθώριο για να εντάξουν στο Πακέτο Γιούνκερ και να λάβουν χρηματοδότηση το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων για τις οδικές συνδέσεις Πρεβέζης- Ιονίας Οδού καθώς και Ιονίας Οδού- Κακαβιάς.

Και βέβαια, επειδή η ανάπτυξη δεν έρχεται μόνο από τα μεγάλα έργα υποδομής, θα μπορούσε κανείς να είναι πιο επιεικής με την Αιτωλοακαρνανία και το πολιτικό της προσωπικό, αν είχαν λυθεί άλλα ζητήματα κομβικά για την τοπική παραγωγή και ανάπτυξη. Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια κάθε καλοκαίρι «σπάει» η αρδευτική διώρυγα Δ20, όπως συνέβη δύο φορές τον τελευταίο μήνα, με αποτέλεσμα εν μέσω της καλλιεργητικής περιόδου 170.000 στρέμματα στον κάμπο των Οινιαδών να μένουν χωρίς νερό… Και κάθε χρόνο ξοδεύονται «μικροποσά» μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ για επιδιορθώσεις, αντί να γίνει ένα μεγάλο έργο που θα λύσει για πάντα πρόβλημα… Αλλά όταν δεν δίνονται λύσεις σε τέτοια «μικρά» προβλήματα, πως θα γίνουν οι σχεδιασμοί για τα «μεγάλα»; Διόλου τυχαία λοιπόν προέκυψε σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ (OECD Regions at a Glance 2016) πως η Δυτική Ελλάδα ως προς το κατά κεφαλήν διαθέσιμο εισόδημα κατέχει το χαμηλότερο στη χώρα.

agrinioculture.gr

 

Διαβάστηκε 2829 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.