Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:40 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016 19:40

Αρνητικοί δείκτες – Θετικοί άνθρωποι

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο απολογισμός ενός έτους capital control είναι καθηλωτικός. 25.990 λουκέτα, πτώση των εξαγωγών κατά 11,7%, ύφεση στο -1,3% και κατανάλωση στο -4,3%. Την ίδια ώρα η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με το πλέον εχθρικό φορολογικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις με συνολική επιβάρυνση στο 52% των εσόδων τους. Το αντίστοιχο ποσοστό σε γειτονικές ανταγωνίστριες χώρες της ΕΕ δεν ξεπερνά το 27%. Κάποιοι θα υποστηρίξουν ότι στην περίπτωση μας βρίσκει πιστή εφαρμογή ο Νόμος του Merphy. Κάποιοι άλλοι έχουν ήδη βρει απάντηση στο Νόμο του Gresham σε μια ελεύθερη απόδοσή του. Πάνω από τους νόμους όμως υπάρχει η αγορά και κυρίως οι άνθρωποι της. Σε πρώτο πλάνο μπαίνουν τέσσερις επιχειρηματίες και παραγωγοί του Αγρινίου που, παρά το ασφυκτικό περιβάλλον, έχουν αποφασίσει να διατηρήσουν σε ανοδική τάση τον δείκτη της αντοχής τους.

Συνέντευξη στη Ρούλα Φλώρου

Ο Σωκράτης Κωστίκογλου περπάτησε νωρίς στον δρόμο του εμπορίου και γνωρίζει καλά τα μονοπάτια του. Έμπορος τρίτης γενιάς ασχολείται ήδη 35 χρόνια με την οικογενειακή επιχείρηση και είναι Γεν. Γραμ. του Επιμελητηρίου Αιτ/νίας. Στην επαγγελματική του διαδρομή έχει δει πολλές φορές την αγορά ν’ αναστατώνεται και σήμερα πιστεύει ότι η λύση θα δοθεί μόνο με άμεση μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Σωκράτης Κωστίκογλου: «Είμαι πολλά χρόνια στην αγορά για να ξέρω ότι το εμπόριο, όπως και η ζωή, κάνει κύκλο. Γι’ αυτό προσπαθούμε να είμαστε ψύχραιμοι και, μέσα και από τον θεσμικό μας ρόλο, να βοηθήσουμε τους συναδέλφους, ώστε όλοι μαζί να είμαστε εδώ και την επόμενη μέρα. Η αλήθεια είναι όμως ότι διανύουμε τον 7ο χρόνο μιας πρωτόγνωρης κρίσης κατά την οποία έχουμε χάσει στην καλύτερη περίπτωση το 50% των εσόδων μας και στην χειρότερη το 70%. Το 2008 ήταν καταγεγραμμένες περίπου 850.000 μικρές επιχειρήσεις από τις οποίες σήμερα επιβιώνουν μόλις οι 650.000. Έχουμε αρνητικό ισοζύγιο μεταξύ των επιχειρήσεων που ανοίγουν με αυτές που κλείνουν. Οι επιχειρήσεις έχουν δεχθεί μία, χωρίς όριο, φορολόγηση που μαζί με το ασφαλιστικό είναι ο μεγαλύτερος βραχνάς. Αυτή την στιγμή το 50% του συνόλου των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ χρωστούν από μικρά έως μεγάλα ποσά. Το ζητούμενο είναι να διατηρήσουμε τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας. Αλλά με επιχειρήσεις που φορολογούνται υπέρμετρα, φοβάμαι ότι είναι αδύνατον. Η Πολιτεία πρέπει να μπορέσει να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, ώστε να δώσει ανάσα και πρέπει να παγώσει τις παλιές οφειλές. Στο εμπόριο πρέπει να υπάρχει αισιοδοξία. Χωρίς θετικές παρεμβάσεις δεν θα μπορέσει να υπάρξει αύριο. Η υπομονή και η αντοχή είναι τα μεγαλύτερα όπλα του σύγχρονου εμπόρου. Μέσα στην καθημερινότητα δυστυχώς πολλές φορές χάνονται».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Αιτ/νίας το 1ο εξάμηνο του 2016 έγιναν 359 διαγραφές και μόλις 239 εγγραφές. Ένας από τους κλάδους που υπέστη ζημιά είναι και η χοιροτροφία. Ο Γιώργος Χρήστου ξεκίνησε από το μηδέν πριν από 30 χρόνια την χοιροτροφική του μονάδα στην Ρίγανη. Σήμερα είναι Πρόεδρος των Χοιροτρόφων Αιτωλοακαρνανίας και τα τελευταία χρόνια είδε τουλάχιστον 10 κτηνοτροφικές μονάδες να κατεβάζουν ρολά.

Γιώργος Χρήστου: «Η αβεβαιότητα που βιώνει η αγορά, είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε και είναι αυτή που αντανακλά σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης. Δεν μπορείς να προγραμματίσεις το αύριο της επιχείρησης, ούτε καν του μήνα. Το πολύ να κάνεις τον προγραμματισμό μιας εβδομάδας. Η φορολόγηση που είναι δυσβάστακτη και η αύξηση των εισφορών μας έχουν γονατίσει. Θα πρότεινα ν’ αλλάξει το φορολογικό πλαίσιο, να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές, ώστε να δοθεί ώθηση στις επιχειρήσεις για να μπορέσουν να δημιουργήσουν υπεραξίες και κέρδη. Να μπορέσουμε να επανεπενδύσουμε τα κεφάλαια και να έρθει ανάπτυξη. Απορώ γιατί δεν το καταλαβαίνουν και οδηγούμαστε σε λάθος τακτική. Συνεχώς κλείνουν επιχειρήσεις. Βέβαια μπορεί να μην τους ενδιαφέρει το επιχειρείν. Δεν εξηγείται πως, όσον αφορά στις επιχειρήσεις, το σχέδιο πάσχει. Δεν γίνεται κάθε μέρα να πολεμάς τα αυτονόητα. Μας κουράζει και μας φθείρει. Νομοτελειακά θα προκύψει κατάρρευση της αγοράς. Το τραπεζικό σύστημα δεν στηρίζει, που είναι μεγάλο πρόβλημα, και ο αναπτυξιακός νόμος μας θέτει εκτός. Απορώ πως θα βοηθήσουν τον πρωτογενή τομέα αποκλείοντας τον από τον σχεδιασμό. Το μόνο που μας κρατά ζωντανούς είναι το γαμώτο…».

Ο Χρήστος Σαπλαούρας, ιδιοκτήτης Καφέ – Ζαχαροπλαστείου, διατηρεί τον ενθουσιασμό του νέου επιχειρηματία και ταυτόχρονα αναγνωρίζει τα λάθη στους πολιτικούς χειρισμούς. Άλλωστε, ο ίδιος, είναι γνήσιο τέκνο της κρίσης, αφού ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα πριν από 6 χρόνια.

Χρήστος Σαπλαούρας: «Τον Μάρτιο του 2010 κάποιος με συμβούλευσε να περιμένω. Αν τον άκουγα, ακόμη θα περίμενα. Δεν έχω μετανιώσει, όχι μόνο για βιοποριστικούς λόγους, αλλά γιατί τότε ξεκίνησε ουσιαστικά η επαγγελματική μου ζωή. Βέβαια εγώ είμαι από τους τυχερούς που, λόγω της επαγγελματικής δραστηριότητας του πατέρα μου, μεγάλωσα μέσα στην αγορά. Με την δική μου επιχείρηση έμαθα τους νόμους της. Με τον δύσκολο τρόπο. Είδα λίγες επιχειρήσεις ν’ ανοίγουν και περισσότερες να κλείνουν. Τώρα απέναντί μου βλέπω καταστήματα που, όταν εγώ ξεκίνησα, ήταν ανοιχτά και σήμερα απλά δεν υπάρχουν. Εγώ υπάρχω ακόμη γιατί έχω περιορίσει τα λειτουργικά έξοδα ασκώντας πολύωρη προσωπική εργασία. Δουλεύω 13 ώρες κάθε μέρα. Το θετικό στην εστίαση είναι ότι υπάρχει καθημερινή ροή χρήματος οπότε αν κάνεις σωστό υπολογισμό, μπορείς σε έναν βαθμό να καταφέρεις να ανταπεξέλθεις στις υποχρεώσεις. Αν θελήσει η Πολιτεία να βοηθήσει, θα πρέπει να διατηρήσει σταθερά χαμηλή την φορολογία. Να γνωρίζεις δηλαδή ότι δεν θα υπάρξουν μεταβολές την επόμενη δεκαετία. Σε σταθερό περιβάλλον όλοι θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε καλύτερα. Έχει συμβεί το εξής παράλογο. Σε διάστημα τριών ετών έπρεπε ν’ αλλάξουμε τους καταλόγους 2 και 3 φορές. Αυτό ήταν εξωφρενικό».

O Ηλίας Δρακόπουλος είναι πρόεδρος του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών του Αγρινίου. Ζει με την οικογένειά του στα Καλύβια και καλύπτει με την παραγωγή του όλη την γκάμα των μεσογειακών φρούτων. Φέτος ο 37χρονος αγρότης μαζί με 200.000 συναδέλφους του θα φορολογηθεί από το πρώτο ευρώ, ενώ έως το 2022 η αύξηση στις ασφαλιστικές του εισφορές θα φθάσει το 39%.

Ηλίας Δρακόπουλος: «Δουλεύω από 13 ετών τη γη. Δεν θυμάμαι ποτέ να ζήσαμε τόσα προβλήματα. Παλιά καλλιεργούσαμε το 1/5 της γης που καλλιεργούμε σήμερα και βγάζαμε περισσότερα χρήματα. Τώρα το κόστος είναι δεκαπλάσιο και η ζήτηση μηδαμινή. Είμαι ένας νέος άνθρωπος που δουλεύω νυχθημερόν, είμαι εντάξει απέναντι στις υποχρεώσεις μου στο Κράτος, μάλιστα φέτος πληρώνω περισσότερο φόρο, κάνω έναν μεγάλο κύκλο εργασιών. Κι όμως το τραπέζι της οικογένειας μου στρώνεται μόνο από τα τρόφιμα που παράγω εγώ. Από αυτήν την παραγωγή ζουν 5 οικογένειες. Δεν νιώθω αδικημένος, νιώθω πικρία απέναντι στο Κράτος που κάνει τα πάντα για να σωθεί αυτός που δεν παράγει. Η μόνη πρόταση που θα είχε αντίκρισμα, είναι η άμεση κατάργηση του ΦΠΑ. Είναι αδύνατο να αγοράσεις αγροτικά υλικά με 24% και να πουλάς με 13%. Υπολογίστε σε αυτό και πόσο έχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών. Είμαι αισιόδοξος γιατί ξέρω από δυσκολίες και ξέρω ότι θα περάσει και αυτό. Είμαι απαισιόδοξος όμως ως προς την πολιτική ηγεσία και το αν θα αλλάξει μυαλά. Είναι οι ίδιοι που μας βύθισαν και προσωπικά δεν πιστεύω ότι, αν κάποιος σε βουλιάξει, μπορεί μετά να σε ανασύρει στην επιφάνεια».

Στην φωτογραφία:
Από αριστερά προς τα δεξιά
Πάνω: Σωκράτης Κωστίκογλου, Γιώργος Χρήστου
Κάτω: Ηλία Δρακόπουλος, Χρήστος Σαπλαούρας

πηγή: http://agriniovoice.gr

 

Διαβάστηκε 2383 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.