Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  12:37 πμ
 
wm small
Σάββατο, 02 Ιουλίου 2016 18:26

Νέα έρευνα: Εξαφανισμένα χωρίς λόγο άστρα ως πιθανές ενδείξεις εξελιγμένης εξωγήινης ζωής (vid)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Την αναζήτηση άστρων- ή ακόμα και γαλαξιών- που εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς χωρίς να αφήσουν ίχνη έχει ως αντικείμενο ένα νέο εγχείρημα στον τομέα της αναζήτησης εξελιγμένων εξωγήινων πολιτισμών- καθώς κάτι τόσο ανεξήγητο θα μπορούσε να οφείλεται μόνο σε δραστηριότητα μορφών ζωής πολύ πιο εξελιγμένων και νοημόνων από ό,τι ο άνθρωπος, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του New Scientist.

H Μπεατρίς Βιγιαροέλ του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία λέει πως αυτή η «τρελή» ιδέα την απασχολεί από παλιά- και τώρα η ίδια και δύο προπτυχιακοί κάνουν αυτό το βήμα, δουλεύοντας πάνω σε μελέτες του νυχτερινού ουρανού για να διαπιστώσουν εάν κάποια ή κάποιες από περίπου 300.000 πηγές φωτός έχουν εξαφανιστεί μυστηριωδώς.

Μέχρι τώρα υπάρχουν ανάμεικτα αποτελέσματα: Η ομάδα έχει βρει ένα ενδιαφέρον αντικείμενο, το οποίο ενδεχομένως να έχει εξαφανιστεί, αλλά αυτό δεν είναι απόλυτα σίγουρο. «Ήταν απογοητευτική περίπτωση, υπό την έννοια ότι δεν μπορούσαμε ούτε να το απορρίψουμε, ούτε να πούμε ότι επρόκειτο για πραγματικό “υποψήφιο”» λέει η Βιγιαροέλ. Η ομάδα έκανε τους απαραίτητους ελέγχους για «false positives», αποκλείοντας εκατοντάδες άλλα αντικείμενα που εξαφανίστηκαν , και το συγκεκριμένο «άντεξε» σε όλα τα τεστ, αλλά μόνο οριακά.

Ακόμα και αν μια τέτοια εξαφάνιση είναι όντως πραγματική, θα μπορούσε και πάλι να υπάρχει μια «συμβατική», αστροφυσικού χαρακτήρα εξήγηση. Τα κβάζαρς – τα φωτεινά κέντρα γαλαξιών, με κολοσσιαίες μαύρες τρύπες στις «καρδιές» τους- μπορούν να σταματήσουν να «λειτουργούν» μέσα σε λιγότερο από μια δεκαετία και η φωτεινότητά τους να πέσει κατακόρυφα. Τα άστρα, επίσης, μπορούν να παρουσιάσουν ποικίλες «συμπεριφορές».

Για αυτό το λόγο η Βιγιαροέλ και οι συνάδελφοί της σκοπεύουν να αναζητήσουν το αγνοούμενο αντικείμενο (και άλλα που μπορεί να βρεθούν στο μέλλον) στα μεγαλύτερα τηλεσκόπια. Αν και πάλι δεν είναι ορατό, τότε θα μπορούν να αποκλείσουν τα περισσότερα αστροφυσικά φαινόμενα και να πουν με μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι εξαφανίστηκε. Μόνο τότε θα μπορούν να αρχίσουν τις υποθέσεις περί παρέμβασης εξωγήινων πολιτισμών.

Σημειώνεται πως πρόσφατα το ενδιαφέρον του ειδικού Τύπου προσέλκυσε το «Tabby's Star», ένα άστρο με διακυμάνσεις φωτεινότητας, που είχαν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση υποθέσεων περί γιγαντιαίων εξωγήινων κατασκευών («Dyson Spheres») γύρω από αυτό, που κρύβουν το φως του. Ωστόσο, επί της προκειμένης, η λογική είναι μάλλον πιο απλή: Δεν είναι δυνατόν να εξαφανιστεί κάτι από το σύμπαν χωρίς να αφήσει πίσω του ίχνη. Οπότε, εάν επιβεβαιωθεί ότι κάτι τέτοιο, δηλαδή μια εξαφάνιση άστρου χωρίς συνοδευτική έκρηξη σουπερνόβα ή ένας γαλαξίας που χάνεται, τότε δεν θα υπάρχει άλλη πιθανή εξήγηση πέρα από εξωγήινους. Αξίζει άλλωστε να υπενθυμίσουμε το αξίωμα του διάσημου συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας, Άρθουρ Κλαρκ, ότι «η πολύ εξελιγμένη τεχνολογία δεν ξεχωρίζει από τη μαγεία».

http://pronews.gr

 

 

Διαβάστηκε 1987 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.